A nem csak keserű komló…

Csulak Gergely (2023) A nem csak keserű komló…. In: Szemelvények a BGE kutatásaiból II. kötet. Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapest, pp. 74-82. ISBN 978-615-6342-76-8

[thumbnail of Csulak.pdf]
Előnézet
Szöveg
Csulak.pdf - Megjelent verzió

Download (245kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A sör ízprofiljának kialakításán túlmenően, a komló szerepet játszik az ital mikrobiológiai stabilitásában, amelyre eltérő hatást gyakorolnak a különböző nemeskomló fajták. Az élelmiszertudományi kutatások természetükből adódóan az alapanyagokkal, az alkalmazott technológiával és a különböző készültségi állapotban lévő termék, többek között kémiai, mikrobiológiai, érzékszervi tulajdonságaival foglalkoznak, a történeti előzményekkel és a sör evolúciójával kevéssé vagy egyáltalán nem. A komló, mint a sörkészítés egyik alapanyaga széleskörben ismert, azonban ez nem volt mindig így, hiszen az ital nagyjából 8000 éves történetének csupán az utolsó 12-13 évszázadában vált szinte kihagyhatatlanná. Kezdetben a vadon termő tobozok begyűjtésével igyekeztek a sörfőzdék igényeit kielégíteni, azonban a 9. századra ez már nem volt elegendő és elkezdődött a komlótermesztés, majd komlónemesítés kialakulása. Számos jelentősebb esemény során jutott el oda a söripar, hogy ma már sztenderd eljárásnak számítson az aroma-, az örvénykádas- vagy éppen a hidegkomlózás. Ezen összefoglaló cikkben kívánom bemutatni a komló és a sörfőzés történetét, illetve az alkalmazott komlózási technológia változását, fejlődését.

Tudományterület / tudományág

agrártudományok > élelmiszertudományok

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Mű típusa: Könyv része
Szerző publikációban használt neve:
Publikációban használt név ORCIDMTMT szerző azonosító
Csulak Gergely
Kulcsszavak: komló, humulus lupulus, komlótermesztés, komlózás, sörtechnológia, sörtörténet
Felhasználó: Eszenyi-Bakos Kinga
A mű MTMT azonosítója: 34483005
DOI azonosító: https://doi.org/10.29180/978-615-6342-76-8_9
Rekord készítés dátuma: 2023. Dec. 18. 08:55
Utolsó módosítás: 2024. Jan. 08. 09:48
URI: http://publikaciotar.uni-bge.hu/id/eprint/2216

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet