A hungarikum, mint endogén erőforrás szerepe a helyi fejlesztésben, a Gönci barackpálinka példáján keresztül

Ritter Krisztián (2019) A hungarikum, mint endogén erőforrás szerepe a helyi fejlesztésben, a Gönci barackpálinka példáján keresztül. Multidiszciplináris kihívások, sokszínű válaszok, 2019 (1). pp. 45-60. ISSN 2630-886X

[thumbnail of RITTER_Krisztian.pdf]
Előnézet
Szöveg
RITTER_Krisztian.pdf - Megjelent verzió

Download (1MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Miközben az elmúlt évtizedekben a helyi erőforrások szerepe a terület- és vidékfejlesztésben határozottan előtérbe került, a számos településen, térségben korábban főszerepet játszó agrárium gazdasági/társadalmi súlya jelentősen csökkent. A Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézete (RGVI) évente szervez vidéki térségekre irányuló kutatásokat, melyek során többek közt az agrárium és az élelmiszertermékek helyi fejlesztési stratégiában betölthető szerepét vizsgáljuk. Hipotézisünk, hogy az endogén forrásokra épülő gazdaságfejlesztés számos hazai kistérség esetében kitörési pontot jelenthet a hosszú távú fejlesztések terén. Ennek vizsgálata az itt ismertetésre kerülő kutatás kapcsán a Magyar Értéktárban nyilvántartott eredetvédett gönci barackpálinka területi hatásaira fókuszálva történt. A gyűjtött szekunder adatok mellé 2014 tavaszán mélyinterjúk készültek a vizsgált hungarikum előállításában, gondozásában résztvevő személyekkel, turisztikai szolgáltatókkal és a helyi vidékfejlesztés fontosabb szereplőivel. A kutatási eredmények igazolták, hogy a hungarikumok előállítása számos közvetlen és közvetett haszonnal jár a vizsgált térségek társadalmának és gazdaságának egészére. Hozzájárul többek között a helyben történő munkahelyteremtéshez és megőrzéshez, a helyi vendéglátás és turizmus serkentéséhez, az alapanyag előállítók és a szeszfőzdék bevételeinek, és így a helyi adóbevételek növekedéséhez. Emellett a kiváló minőségű termékek diverzifikációs lehetőséget nyújtanak a helyi gazdálkodók számára, továbbá a hungarikum védjegy hozzájárul a vizsgált térségek ismertségének növeléséhez is. A vizsgálat azonban arra is rávilágított, hogy nagyobb figyelmet kellene helyezni országosan és helyi szinten is az endogén forrásokra alapozott kézműves termékek értékteremtésére, helyi gazdaságfejlesztési lehetőségeikre.

Abstract

The role of the endogenous resources has been emphasized since a long time by the literature of territorial and rural development. In parallel the role of agriculture in local employment has decreased significantly for the last few decades. The Institute for Regional Economics and Rural Development (IRERD) of the Szent István University Gödöllő regularly makes researches in traditionally farming rural areas to analyze the possible role of agriculture and food products besides such tendencies in local development strategies. The paper focuses on the territorial effects of Göncz apricot Pálinka as Hungaricum product (being under protection of origin registered in the Hungarian Repository of Values). After secondary data collection, in-depth interviews with people who took part in the production and management of the examined Hungaricum, tourism providers and the most important actors of local rural development were conducted in the spring of 2014. The research proved that the production of Göncz Palinka has made several direct and indirect benefits for the economy and society of the examined micro region. It has contributed among other things to the local job generation and preservation, stimulation of catering and tourism, growth of income of producers of raw materials and distilleries and so to the increase of local tax revenues. In addition, the premium-quality product has provided diversification opportunities for local farmers. However the research has highlighted that this endogenous resource should be even deeper exploited in the future. To achieve this aim further national and local interventions and subsidies would be necessary.

Tudományterület / tudományág

társadalomtudományok > gazdálkodás- és szervezéstudományok

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Mű típusa: Cikk
Szerző publikációban használt neve:
Publikációban használt név ORCIDMTMT szerző azonosító
Ritter Krisztián10013172
Kulcsszavak: Endogén erőforrás, Helyi gazdaságfejlesztés, Mezőgazdaság, vidékfejlesztés, Agriculture, Endogenous resources, Local economic development, Rural development
Felhasználó: Jurcza Tünde
A mű MTMT azonosítója: 31028778
Rekord készítés dátuma: 2020. Feb. 04. 16:55
Utolsó módosítás: 2020. Júl. 07. 12:48
URI: https://publikaciotar.uni-bge.hu/id/eprint/1612

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet